background photo
ACTUM

ПУБЛІКАЦІЇ

Звільнення з військової служби за новим Законом про мобілізацію 10449

Хто отримає право на звільнення за новим законом про мобілізацію та якими є підстави для звільнення військовослужбовців.

11 квітня 2024 року ВР ухвалила новий Закон про мобілізацію №10449. Він набуде чинності через місяць після підписанням президентом. Основною зміною під час другого читання у ВР нового законопроєкту про мобілізацію - стало виключення, за поданням Головнокомандувача ЗСУ норми про демобілізацію. Це питання законотворці мають унормувати в окремому законопроєкті.



Проте в основних положеннях нового закону залишили право на демобілізацію для: людей з інвалідністю та військовослужбовців, які були звільнені з полону, якщо вони не бажають продовжити воювати. Закон №10449 також унормував всі можливі підстави для відстрочки військовозобов’язаних, а також підстави для звільнення з військової служби. Зокрема щодо людей з інвалідністю, які тепер можуть бути прийняті на військову службу виключно за контрактом. Крім того, врегульовано норми щодо батьків-одинаків та «самостійного виховання» дитини віком до 18 років.



Хто отримає право на звільнення за новим законом про мобілізацію

Новою підставою для звільнення з військової служби в військовий час у ЗУ №10449 стало право та підстави звільнення з військової служби тих людей, у кого в родині є чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року).



Також від військової служби можуть бути звільнені ті люди, близькі родичі яких (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час: безпосередньої участі у антитерористичній операції, здійснені заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, під час забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. Зауважимо, що тепер, підставою для звільнення не буде вважатися загибель дідуся, бабусі або неповнорідного брата чи сестри.



Перелік підстав для звільнення з військової служби для громадян, які доглядають за особами з інвалідністю є, зокрема:

- Ті, хто постійно доглядають людину з інвалідність І-ІІ групи, але вони мають бути членами родини першого ступеня споріднення (не більше одного).

- Члени сім'ї другого ступеня споріднення (не більше одного), хто постійно доглядає людину з інвалідність І-ІІ групи у якої відсутні члени родини першого ступеня споріднення або такі члени родини фізично неспроможні виконувати догляд (підтверджується висновком ЛКК).



Підстава для звільнення з ЗСУ є у військових, у яких закінчився строк контракту, укладеного під час дії воєнного стану, проте їх буде переведено на службу за мобілізацією. У разі наявності у таких мобілізованих військових підстави для звільнення з ЗСУ – вони отримають остаточне звільнення.



Військові, які перебували у полоні та ті військові, які отримали інвалідність зможуть продовжити службу - лише і виключно за власним бажанням.



Новим Законом визначено, що тепер звільнення зі служби під час воєнного стану у зв’язку з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку можливе лише для жінок військовослужбовців. Чоловіки цього права позбавлені.



Якщо обоє із подружжя проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років, то тепер право на звільнення може отримати лише – дружина.



Також у переліку причин звільнення з військової служби є можливість звільнення особи вищого офіцерського складу у зв’язку із скороченням штату або проведенням організаційних заходів за умови неможливості використання зазначених осіб на службі або за рішенням військового керівництва.



Крім того, звільнення отримають призначені/обранні на посаду: судді, судді Конституційного Суду України, члени Вищої ради правосуддя, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівники Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступники, дисциплінарні інспектори Вищої ради правосуддя, народні депутати.



Люди з інвалідністю всіх груп теж отримують звільнення, проте за певних умов. До кінця 2024 року всі чоловіки віком від 25 до 55 років (крім військових), яким інвалідність ІІ-ІІІ групи була встановлена після 24 лютого 2022 року - мають пройти повторний огляд та підтвердити свою непридатність.



Підстави для звільнення військовослужбовців

Ті, хто утримує трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.



Ті, хто має дітей віком до 18 років, якщо другий з батьків дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини І ст. 135 Сімейного кодексу України.



Ті, хто є усиновлювачем, на утриманні яких перебувають діти, які до моменту усиновлення були визнані сиротами або позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.



Ті, хто виховує дитину з інвалідністю віком до 18 років, але за умови відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати.



Ті, хто утримує повнолітню дитину з інвалідністю І-ІІ групи.



Ті, хто виховує дитину, хвору тяжкими захворюваннями, але якій не встановлено інвалідність - перелік таких захворювань встановлює МОЗ. Хвороба дитини має підтверджуватись висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я у порядку та за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я. Також ще однією умовою є те, що така дитина немає інших працездатних осіб, крім військовослужбовця, які зобов’язані її утримувати відповідно до закону.



Ті, хто постійно доглядає за дружиною/чоловіком, які мають інвалідність І-ІІ групи та потребують постійного догляду.



Ті, хто доглядає за дружиною/чоловіком, які мають інвалідність ІІІ групи введені обмеження – лише у разі інвалідності, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів та за умови необхідності здійснення догляду. А також за наявності у дружини/чоловіка, які мають інвалідність ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.



Ті, хто постійно доглядає за одним із своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка, які мають інвалідність І-ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеню споріднення такої особи або якщо такі члени сім’ї самі потребують постійного догляду за висновком МСЕК чи ЛКК.



Ті, хто постійно доглядає за членом сім’ї другого ступеню споріднення, який має інвалідність I-ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення або якщо такі члени сім’ї потребують постійного догляду висновком МСЕК чи ЛКК. Зазначимо, що членами сім'ї особи першого ступеня споріднення є її батьки, її чоловік або дружина, діти, зокрема усиновлені. Членами сім'ї особи другого ступеня споріднення є її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері/батька. Третього - тітка, дядько. Отже, якщо бабуся та дідусь мають інвалідність І-ІІ групи – онук може отримати відстрочку, але за умови якщо немає ближчих родичів (загинули, померли, потребують по стійного догляду).



Ті, хто є опікуном особи, що визнана судом недієздатною за умови, що такою особою не опікуються інші. Дотепер ця норма діяла лише у разі, якщо недієздатна особа мала інвалідність.



Наша команда військових адвокатів має широку та якісну практику по всій Україні. Телефонуйте та отримайте детальне роз'яснення щодо всіх аспектів та можливої причини звільнення з військової служби, а також кваліфікованудопомогу адвоката щодо звільнення з військової служби: 097-073-93-01, 098-665-05-40, 050-665-05-60.

photo thems