background photo
ACTUM

ПУБЛІКАЦІЇ

Право на відстрочку від мобілізації - Оновлений Закон про мобілізацію 10449

Хто отримає право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації за новим законом

Верховна рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про мобілізацію №10449. Новий Закон України про мобілізацію набуде чинності через місяць після підписанням президентом.



Основні положення нового закону зобов'язують військовозобов’язаних протягом 60 днів оновити персональні дані у ТЦК. Це можна буде зробити дистанційно - електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.



Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації можна оформити за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі отриманих даних з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку.



Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.



Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів забезпечує неможливість надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації більш ніж одному військовозобов’язаному з підстав, зазначених в абзацах 10-15 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».



За оновленим законом право на відстрочку отримають

Інваліди всіх груп. Хто отримав інвалідність вперше після 24.02.2022 року необхідно буде пройти переогляд. Особи з інвалідністю можуть бути прийняті на військову службу виключно за контрактом.



Батьки трьох неповнолітніх дітей, за умови якщо вони не мають боргів по аліментах (сукупний розмір боргу має не перевищувати суму платежів за три місяці).



Батьки та матері одинаки, чий чоловік/дружина помер, зник безвісти або безвісно відсутній, позбавлений батьківських прав або перебуває у в'язниці, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини 1 ст.135 Сімейного кодексу України. Новий Закон фактично врегулював норму щодо «самостійного виховання» дитини віком до 18 років.



Батько або мати неповнолітньої дитини, чий чоловік/дружина вже перебуває на військовій службі.



Батьки неповнолітніх дітей-інвалідів та дітей з тяжкими захворюваннями (перелік захворювань встановлено МОЗ).



Усиновлювачі, які утримують дітей - якщо такі діти до моменту усиновлення були визнані сиротами або позбавлені батьківського піклування. Опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.



Ті, які мають дружину/чоловіка з інвалідністю І-ІІ групи.



Для подружжя інвалідів ІІІ групи введені обмеження – лише у разі інвалідності, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівки, кисті, стопи, одного з парних органів, психічних розладів при онкології, церебрального паралічу або паралітичних синдромів.



Ті, у кого на утриманні батьки-інваліди І-ІІ групи – якщо з подружжя опікунів один не є військовозобов'язаним, іншого можуть мобілізувати. Отже якщо ви військовозобов’язаний і у когось з ваших батьків є інвалідність І-ІІ групи, і у вас є сестра - не військовозобов’язана, то відстрочку ви не отримаєте, але якщо у вас в родині декілька дітей і всі вони військовозобов’язані – відстрочка надається за вибором батьків.



Опікун особи, що визнана судом недієздатною. Дотепер ця норма діяла лише у разі, якщо недієздатна особа мала інвалідність.



Члени родини другого ступеню споріднення, які постійно доглядають особу з інвалідністю I-ІІ групи (за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеню споріднення самі потребують постійного догляду за висновком МСЕК чи ЛКК). У разі відсутності членів родини першого та другого ступеню споріднення право на відстрочку отримають члени сім’ї третього ступеню споріднення. Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти, зокрема усиновлені. Членами сім'ї особи другого ступеня споріднення є її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері/батька. Третього - тітка, дядько. Отже, якщо бабуся та дідусь мають інвалідність І-ІІ групи – онук може отримати відстрочку, але за умови якщо немає ближчих родичів (загинули, померли, потребують по стійного догляду).



Ті, що здійснюють постійний догляд за хворою дружиною/чоловіком, дитиною, своїми або одного з подружжя батьком/матір’ю, які потребують постійного догляду за висновком МСЕК чи ЛКК. А батько/мати одного з подружжя не має інших працездатних членів сім’ї, які можуть їх доглядати. Отже тепер постійно доглядати за батьком/матір’ю дружини/чоловіка, можна лише у разі, якщо догляду потребує і дружина/чоловік чи вона померла/загинула тощо, а інші особи, що можуть доглядати – відсутні.



Ті, у кого загинули або пропали безвісти близькі родичі - чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра. Тепер, підставою для відстрочки не буде вважатися загибель дідуся, бабусі або неповнорідного брата чи сестри.



Ті, у кого в родині є чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року).



Студенти денної або дуальної форми навчання, які здобувають освіту послідовно (частина ІІ ст. 10 ЗУ «Про освіту»), а також докторанти, аспіранти та особи, зараховані на навчання до інтернатури – відстрочку отримають. Проте закон не містить норми щодо контрактної чи державної форми навчання.



Наша команда військових адвокатів має широку та якісну практику по всій Україні. Телефонуйте та отримайте кваліфіковану допомогу адвоката з питань мобілізації: 097-073-93-01, 098-665-05-40, 050-665-05-60.

photo thems