background photo
ACTUM

ПУБЛІКАЦІЇ

Оновлення даних в ТЦК та проходження ВЛК відповідного до нового закону №10449

18 травня 2024 року набуде чинності новий ЗУ про посилення мобілізації 10449, яким затверджується ряд суттєвих змін щодо порядку мобілізаційних заходів для військовозобов’язаних.

Зокрема законом встановлюється норма щодо обов’язкового оновлення військово-облікових даних для всіх військовозобов’язаних - і чоловіків і жінок.



На основі цих даних буде сформований загальний електронний реєстр всіх військовозобов’язаних.



Як оновити дані в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)

Усі: призовники, військовозобов’язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності ЗУ - з 18 травня до 18 липня 2024 року, мають з’явитися до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом, пройшовши звірку персональних даних із обліковими даними ТЦК.



Чоловіки, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу у правоохоронних органах, податковій, прикордонній службі тощо, а також ті, хто звільнився з цієї служби, мають протягом двох місяців стати на військовий облік за місцем проживання.



Така ж процедура передбачена й для чоловіків 18-60 років, які зняті з такого обліку через виїзд за межі України більше ніж на тримісячний строк.



Новий мобілізаційний закон передбачає не лише можливість оновити данні офлайн. Також держава додала опцію - оновити данні онлайн через електронний кабінет (е-кабінет) призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.



У Міноборони стверджують, що е-кабінет запрацює з 18 травня 2024 року. І для оновлення необхідно буде лише завантажити в App Store чи в Google Play Market спеціальний мобільний застосунок. Після авторизації людина вносить свої дані, підтягуються дані з бази військовозобов’язаних «Оберіг» - і все дані в реєстрі.



Що треба буде уточнити: прізвище, імʼя, по батькові, дату народження та місце народження, стать, адресу проживання, номери телефонів, адресу електронної пошти, відомості про батьків, відомості про сімейний стан, відомості про роботу, відомості про освіту та спеціальність, а також про стан здоров’я.



Які документи потрібні для оновлення даних в ТЦК

Для оновлення даних в ТЦК у вас має бути:

- паспорт громадянина України

- ідентифікаційний код

- військовий квиток або тимчасове посвідчення

- медичні документи

- документи про освіту

- водійське посвідчення (в разі наявності, необхідне тільки у разі служби водієм)



Якщо ж ви маєте підстави для відстрочки, то треба принести весь пакет підтверджуючих документів, зокрема про склад сім’ї, наявність дітей або опіку над особами з інвалідністю тощо.



Зауважимо щодо медичних документів - загалом ВЛК мають доступ до системи Helsi, тож лікарі комісій мають дані про стан здоров’я військовозобов’язаних осіб. Проте, ми радимо, у разі наявності довідок, яких може не бути у базі - взяти їх з собою. При встановленні інвалідності потрібно мати також довідку МСЕК.



Проходження військово-лікарської комісії

Данні оновили. Наступним обов’язковим кроком відповідно до нового мобілізаційного закону має бути - обов’язкове проходження ВЛК упродовж 60 днів. Й навіть якщо у вас є відстрочка – ви все одно маєте пройти ВЛК, адже статус про придатність до військової служби, який є одним із пунктів військово-облікових даних - визначає ВЛК.



Також з 4 травня 2024 року скасовується статус «обмежено придатний» й всі хто його мав, протягом року мають пройти повторний медогляд. Також повторний медичний огляд ВЛК мають пройти й ті, кому встановлено ІІ та ІІІ інвалідності.



Крім того, КМУ зобов’язав відповідні служби протягом трьох місяців провести перевірку обґрунтованості рішень МСЕК (медико-соціальних експертних комісій) щодо встановлення інвалідності чоловікам віком від 25 до 50 років, які у період після 24 лютого 2022 р. і до 18 травня 2024 р. отримали статус інваліда II та III групи (встановлена вперше та з певними виключеннями). Військовозобов’язані, які оформляли інвалідність ІІ та ІІІ груп у цей же період, також можуть бути залучені до таких перевірок.



Що буде якщо вчасно не оновити дані в ТЦК та СП

Законодавством передбачена адміністративна відповідальність за невиконання умов мобілізаційного законодавства.



Так, штраф за неявку для уточнення даних у ТЦК – від 1700 до 3400 гривень. Повторне неявка протягом року – штраф збільшиться до 5100 гривень (ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).



Також передбачено посилення відповідальності за військові правопорушення. Зокрема, збільшення штрафів.



Зауважте, що притягнення до адмінвідповідальності та штрафи не звільнять вас від явки до ТЦК. Натомість ТЦК цілком в праві ініціювати судові застосування до правопорушників щодо обмеження у праві керування транспортним засобом та арештів рахунків.



Допомога адвоката в оновленні даних у ТЦК

Якщо у вас все ще залишились питання щодо нових правил мобілізаційного законодавства, ви можете звернутись за консультацією до адвоката по ТЦК, який швидко та детально надасть вам всю необхідну інформацію. У разі виникнення будь-яких питань або непорозумінь щодо порядку мобілізації або порушення ваших прав – звертайтесь за порадою, роз’ясненням або захистом до адвоката по мобілізації.



Ми працюємо з 8.00 до 22.00, без вихідних. Телефон: 097-073-93-01, 098-665-05-40, 050-665-05-60.



Фото: Ян Доброносов, черги в ТЦК, Київ, 2 травня 2024 року.
photo thems